Despre noi

PREZENTAREA ASOCIAŢIEI PRESEI AGRICOLE DIN ROMÂNIA
• o premieră a jurnaliştilor agrarieni

Ideea asocierii este evocată, adeseori, atunci când vine vorba despre agricultura României. De această dată, subiectul legat de asociere se transferă în zona jurnaliştilor care activează în presa agricolă. Motivul este reprezentat de apariţia primei structuri naţionale care reuneşte jurnalişti români, preocupaţi de agricultură şi dezvoltarea rurală şi de reflectarea, prin produse specifice, a activităţii din sfera agriculturii din România.
Discuţii despre necesitatea existenţei unei asociaţii de profil în România s-au purtat la fiecare  întâlnire cu asociaţiile similare ale jurnaliştilor agrarieni din Europa şi cu forurile europene.

Asociaţia Presei Agricole din România (A.P.A.R.) este o organizatie non-profit, apolitică, neguvernamentală, independentă, fără scop lucrativ sau patrimonial, ce desfăşoară activităţi specifice educaţionale şi de apărare a intereselor jurnaliştilor din presa agricolă.

Asociaţia Presei Agricole din România (A.P.A.R.) este iniţiativa a cinci reprezentanţi mass-media din ţara noastră şi reuneşte astăzi 53 de membri activi, persoane implicate în informarea publicului pe teme agricole, de la ziarişti de presă scrisă, radio, online, la realizatori TV, reporteri, cameramani, fotoreporteri, webmasteri.

Din 2017 ni s-au alăturat companii din domeniul agricol, fermieri şi asociaţii profesionale ale fermierilor care, în calitate de membri susţinători vor sprijini financiar şi logistic organizarea evenimentelor A.P.A.R.

Prima şedinţă ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Presei Agricole din România a avut loc în ziua de 27 iunie 2013, la Bucureşti. Am ales Consiliul director al A.P.A.R. şi, pentru a asigura transparenţa decizională, am înfiinţat Consiliul de Onoare al Asociaţiei, care reprezintă comisia de admitere a noilor membri şi gestionează situaţiile critice apărute între membrii asociaţi sau în funcţionarea Asociaţiei.

PRINCIPALELE OBIECTIVE ALE ASOCIAŢIEI PRESEI AGRICOLE DIN ROMÂNIA

  • Promovarea şi susţinerea intereselor socio-profesionale ale membrilor săi în relaţiile cu
    organele de stat, diverse instituţii, precum şi cu organizaţiile similare.
  • Afirmarea profesiei de jurnalist specializat pe domeniul agricol, atât în rândul breslei jurnaliştilor,
    cât şi în lumea afaceriştilor din domeniu, a legislativului şi, în general, în conştiinţa publică.
  • Iniţierea, sprijinirea şi organizarea activităţilor profesionale ştiinţifice şi culturale din domeniul agricol.
  • Cooperarea cu alte organizaţii, fundaţii, instituţii, pentru asigurarea şi realizarea scopurilor asociaţiei.
  • Iniţierea şi sprijinirea unor iniţiative legislative care să susţină jurnalismul agricol şi informarea în agricultura
    din România.
  • Realizarea de evenimente, acordarea de premii, distincţii şi titluri, recunoaşterea şi încurajarea performanţei.

Credem în perspectiva unui demers jurnalistic profesionist, realizat şi cu ajutorul structurii nou create, iar în vederea atingerii obiectivelor pe care Asociaţia Presei Agricole din România le-a stabilit pe termen mediu şi lung, contăm pe o colaborare activă cu instituţiile/organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale de profil.

Unul dintre principalele noastre scopuri a fost deja înfăptuit prin afilierea, în luna decembrie 2013, la Reţeaua Europeană a Jurnaliştilor din Agricultură – ENAJ.

Din 19 septembrie 2019, A.P.A.R. este membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor Agrarieni (IFAJ), alături de alte 54 de asociaţii similare din întreaga lume.

Consiliul director A.P.A.R.

  • NICOLETA DRAGOMIR – membru fondator, preşedinte
  • LIVIU GORDEA – membru fondator, vicepreşedinte
  • PETRONELA MIHAI – membru fondator, vicepreşedinte
  • CORINA MAREȘ  – vicepreşedinte
  • MIRELA-IOANA SCARLAT – vicepreşedinte
  • DANIEL-CRISTIAN PLĂIAŞU – vicepreşedinte
  • SORIN-TIBERIU BUNGESCU – secretar general